Història

1312

La família MESTRES, documentada a Sant Sadurní d’Anoia abans del 1312 com a propietària de vinyes i també com a comerciants de cereals i vins, s’ha mantingut vinculada al món vinícola durant 28 generacions. En el seu moment es va agafar la data de 1312 com l’any de fundació dels Cellers MESTRES. Així consta en les primeres etiquetes del vi espumós 1312.

Documentació Històrica

A MESTRES es conserva, encara avui, una nombrosa documentació dels avantpassats de la família: pergamins i documents de 1312, 1591, 1607, 1832…, són fites en la història de la família que permeten constatar la seva dedicació al món del vi al llarg dels segles.

1884

Un mapa en pergamí de 1884, còpia de l’original del 1863, mostra amb detall les finques dedicades a la viticultura que eren propietat de la família MESTRES, i que aleshores s’estenien encara per amplis territoris del Penedès des del centre de Sant Sadurní d’Anoia, on encara avui dia té la seva seu el celler.

En plena plaça de l’Ajuntament de la capital del cava, s’aixeca un edifici històric catalogat com a patrimoni arquitectònic d’interès històric artístic local. Aquí es va viure la incursió de la família MESTRES al món del cava.

1925

Va ser exactament el 1925 quan Josep Mestres Manobens va decidir elaborar la primera ampolla de vi blanc, amb una segona fermentació, després d’un llarg període de criança sota “la cava”. Es va treure al mercat el Nadal del 1928, havia nascut el Cava MESTRES, i d’això, ja fa més de 80 anys !

A partir d’aquesta data, la família es va especialitzar en l’elaboració de vins escumosos a partir del mètode tradicional i va aconseguir cotes de qualitat destacades i reconegudes tant pels mateixos elaboradors de cava del Penedés, com pels clients de la bona taula en tot el país.

1928

Al llarg d’aquests més de 80 anys, els MESTRES van destacar no només per l’ànim d’aconseguir l’excel·lència en els els seus vins, sinó pel seu esperit d’innovació. Van ser precursors en l’ús de la paraula cava per fer referència als seus escumosos, la van utilitzar l’any 1928, i el 1959 varen gravar-la oficialment. Així mateix, aquí es va elaborar la primera ampolla de cava sense addició de sucre després del degorjament.

1945

En Josep Mestres Manobens, gràcies a la gran qualitat del vi base i  a la llarga criança amb tap de suro, va poder fer un “champany” sense afegir licor d’expedició tan sols amb vi, al que li va posar “VISOL”.

El seu fill Antoni Mestres Sagués va ser pioner en la introducció de noves tècniques en el procés de fermentació, i en la criança dels vins base en barrica per a l’elaboració de cava.

Avui, la 28ª generació de la família Mestres segueix la guia marcada pels seus predecessors i manté aquell esperit inquiet i emprenedor que va caracteritzar la família MESTRES, un celler amb set segles d’història.

MESTRES 1312 – 2012 !!!