ELABORACIÓ

Excel·lència tradicional - Llarguísimes criances

Excel·lència i singular caràcter

A MESTRES s’interpreta una manera d’elaborar el Cava fruit d’una filosofia d’elaboració única i 100% natural. Per això, els caves MESTRES són l’originalitat creativa, la degustació exclusiva i un luxe per als paladars més refinats.  El nostre és un caràcter singular. Som ben conscients que el caràcter és la força sorda, constant i tossuda de la voluntat de conquerir la màxima expressió, la màxima excel·lència.

L’ànim d’aconseguir l’excel·lència i l’esperit d’innovació han marcat la filosofia de MESTRES des del primer dia. Tots aquests anys, més de nou dècades com a elaboradors de vins de Cava de producció artesana i limitada, avalen una de les firmes més singulars del sector. Com va dir el genial cuiner Alain Ducasse, l’excel·lència que nosaltres perseguim està en la diversitat, i la manera de progressar és conèixer i comparar les diversitats de productes, cultures i tècniques.

Llarguíssimes criances per guanyar la batalla al temps

MESTRES s’ha significat per les seves llargues criances en la tranquil·litat i la penombra de les caves històriques del cor de Sant Sadurní d’Anoia, on els nostres vins estan llarg temps en contacte amb les seves mares.

A MESTRES, on les llarguíssimes criances són un dels principals signes d’identitat, s’utilitzen dos taps de suro per elaborar cada ampolla. La primera fermentació i la criança del vi base es realitza en barrica, amb les seves pròpies mares per un temps de sis a dotze mesos. La segona fermentació en ampolla és amb el primer tap de suro 100% natural, en posició horitzontal en rima manual, i amb una criança mínima de 42 mesos en ampolla amb les seves mares a la penombra i quietud de les nostres històriques caves del centre neuràlgic de Sant Sadurní d’Anoia.

Vins base criats en bota

El 90% dels nostres vins base es crien en bótes de gra fi. A MESTRES es posa l’accent en l’autòlisi i en les aromes terciàries, les que recorden a la fruita seca, als torrats, a la brioixeria, a les notes a tofes, a caramel… Aquest màgic procés aporta major complexitat i riquesa de matisos al Cava, i és característic dels productes de major criança. La criança en bóta dels vins base és una forma diferent d’elaboració amb la qual els caves amb criança MESTRES van marcar tota una innovació al món del Cava.

El suro és un material amb unes característiques químiques i físiques que el fan únic, i és un producte natural que fixa el diòxid de carboni de l’atmosfera i contribueix a la mitigació del canvi climàtic. El suro és un material d’origen vegetal que es pot extreure sense ferir l’arbre i que es regenera amb el pas dels anys. Permet un equilibri sostenible entre la gestió agroforestal i l’acció de l’home. També és un clar exemple d’economia circular.

Tap de suro natural,
el guardià del nostre singular estil

L’ús dels taps de suro en tot el procés d’elaboració seguint el mètode tradicional és especialment rellevant en la gestació dels caves Gran Reserva de llarguíssima criança de MESTRES. El suro, mantingut en condicions de temperatura i humitat adequades a la penombra del nostre celler històric de Sant Sadurní d’Anoia, aporta una microoxigenació clau als grans caves de MESTRES, un lleugeríssim intercanvi d’oxigen que obra el miracle a l’interior de les nostres ampolles evitant que el cava s’oxidi a l’excés. S’afavoreix certa permeabilitat sense perdre estanqueïtat. Treballar amb suro natural de la millor qualitat és un del nostre signes distintius, una singularitat que marca els nostres caves.

L’ús del tap de suro natural amb grapa de subjecció en el tiratge afavoreix la microoxigenació durant la criança en ampolla, i l’obtenció de major complexitat dels caves.

Desgorjat manual/artesanal

A MESTRES s’aposta, especialment, per l’elaboració de caves sense afegir licor d’expedició després del desgorjament manual i artesanal (extracció de les mares a través d’un procés manual fet ampolla a ampolla).  Les llargues criances amb tap de suro natural, a més, donen una especial efervescència i afinen els nostres vins, aportant-los una gran riquesa de matisos.

Després del desgorjament posem el segon tap de suro natural, i la seva corresponent placa identificativa. MESTRES, des de sempre, imprimeix en les seves etiquetes la data del desgorjament. Un cop degorjat, l’ampolla etiquetada i encaixada sempre en posició vertical, comença una segona criança en ampolla sense mares, afavorint l’arrodoniment d’aquest fantàstic vi d’estrelles, on poden passar 1, 2 i fins 5/10 anys de una quasi perfecta evolució cap a fites impensables fa anys. La sorpresa sempre estar molt present davant cada ampolla elaborada per MESTRES.

MESTRES, de la nostre terra a tot el mon.